This post is also available in: Engelska

Rödhuvad dykand – Netta rufina

Rödhuvad dykand – Netta rufina

Rödhuvad dykand (Netta rufina) är en fågel som tillhör gruppen dykänder inom familjen änder Rödhuvad dykand är 45-55 centimeter lång, har ett vingspann på upp till 90 centimeter och väger 800-1500 gram. Den adulta hanen i praktdräkt är omisskännlig. Den har rundat orange huvud, röd näbb och svart bröst. Sidorna är vita, ryggen brun och stjärten svart. Benen är bruna. Honan är mestadels ljusbrun, med mörkare rygg och hjässa, vitaktigt ansikte, mörka ögon och mörk näbb. Hanen i eklipsdräkt liknar honan. Dess lockläte låter ungefär ”beet”.

I Sverige är den en ovanlig gäst. Flera observationer av arten bedöms som förrymda parkfåglar. Första gången rödhuvade dykänder häckade i Sverige var 2012 i fågelsjön Tåkern.

Den låter såhär!
Inspelning av maudoc från Xeno canto