Väderål – Misgurnus anguillicaudatus

Väderål – Misgurnus anguillicaudatus
är en fisk i familjen nissögefiskar som är en populär akvariefisk. Den kommer ursprungligen från norra Asien, men har införts till många länder. Arten kallas också kinesisk väderfisk. Namnet ”väderål” är härlett från att de anses bli mera livliga under lågtryck.

Som alla nissögefiskar är väderålen en avlång fisk med nedåtriktad mun. Kring denna har den 5 par skäggtömmar. Bakom ögat finns en tagg dold i huden. Kroppen är gulbrun till brun med mörkare bruna eller grågröna markeringar och ljusare buk. Arten kan bli 28 cm lång, men är oftast betydligt mindre. Könen skiljs åt genom honans mer rundade mage och hanens större bröstfenor, där den andra fenstrålen är förlängd; honan är dessutom påtagligt större än hanen.

Arten är en bottenfisk som lever i sötvatten som floder, bäckar, dammar, träsk och risfält. Den föredrar vatten med slam- och dybottnar och gömmer sig gärna i bottenslamet (på Hawaii även vattenväxter) så bara huvudet sticker fram. Den tål temperaturer mellan 2 och 30°C[5], och kan leva i dåligt syrsatta vatten genom att andas atmosfäriskt syre med hjälp av tarmen.