Höstskådning i Stockholms ytterskärgård

This post is also available in: Swedish

Tio peppade skådare träffades 0630 i Stavsnäs och mönstrade på taxibåten Zefyr. Målet var Svenska högarna och kanske även Horssten. När man skådar fågel på hösten är det framför allt sträckande fågel vi är ute efter. Vädret är en viktig faktor och det bästa som kan ske är att det regnar på natten så att nattsträckare tvingas ned och rastar på öarna. Vi hade inget regn men ändå mulet väder. Vi hoppar ombord och ställer förrän österut mot Svenska högarna. Det tar en dryg timme att ta sig ut. Det blir en glipa mellan molnen och solen tittar fram och färgar molnen i horisonten rosa.

Vi passerar ett skär där ett 10 tal sälar ligger och myser.När vi kommer fram ser vi en pilgrimsfalk på ett skär i närheten. Vi åker in i hamnen. Vattnet är helt stilla. Undrar hur många gånger östersön är spegelbland i slutet av oktober.  Förväntningarna är skyhöga. Kungsfåglar och gråsiskor hörs direkt när vi kommer iland.

 

Det är mulet men ändå ett mjukt fint ljus i gryningen.

Vi delar upp oss på ön. Flera av oss har walkie talkies och vi delar upp dem så att vi kan kommunicera om det dyker upp någon höstlig raritet. Det är en hel del fågel på ön. Artlistan fylls på ganska snabbt. Det rör sig oerhörda mängder alfågel fram och tillbaka.  Förmodligen övervintrar de där ute då jag ser dem flyga båda norrut och söderut. De är många. Man kan svepa med kikaren från höger till vänster och strecket bara fortsätter.

Mängder av alfågel rör sig i området.

 

Det är en underbar höstmorgon. Vi är utspridda i små grupper runt ön. Metodiskt går vi igenom dungar och svackor på jakt efter ovanliga fågelarter. Det rasslar till på Walkie talkien. Peter har sett en ringtrast vid fyren. En härlig art som häckar upp i fjällen och syns framförallt på våren när den sträcker norrut. Höstfynd är inte lika vanliga.

Vi har tur och återfinner den i ravinen bakom fyren på långt håll men ändå.  Artlistan blir längre och längre…

Ringtrast

Jag parkerar vid ett träd på en udde. Fåglar kommer i strid ström vilar en stund och flyger sedan vidare över havet. En gransångare kommer, en ärtsångare ger lite adrenalinrush. Det är ganska sent för årtsångare så tankarna börjar gå åt andra raser av årtsångare men jag ser en ring och slappnar av om det hade varit något annat än vanlig ärtsångare hade ringmärkarna som varit på ön ett par veckor reagerat och larmat. Flockar av gråsiskor och domherrar flyger runt. Dubbeltrastar, björktrastar, rödvingetrastar, koltrastar och taltrastar är ganska talrika.

Gråsiska, möjligen av rasen cabaret (brunsiska)

Domherre

Domherre

Taltrast

Sävsparv

Inflödet av fågel avmattas. Ett sms kommer från Horssten. De har sett en misstänkt Sibirisk beckasin. En art som aldrig sett i landet tidigare. De jobbar vidare för att säkra bevisen men fågeln har slunkit mellan fingrarna. Vi avvaktar lite till och fortsätter leta igenom snåren på Svenska högarna. Plötsligt surrar det till i mobilen. De har hittat en bergstajga på Horssten. Snabbt samlar vi ihop folket och samlas vid båten. Vid en liten buske vid båten har vi en misstänkt tajgasångare. Det blir inga bilder men med gemensamma krafter får vi det till en tajgasångare och inte en bergstajga.

Vi hoppar ombord på båten och styr kosan mot Horssten. Jag har kontakt med Horssten via telefon och Bergstajgan är stationär i Sydostdungen. När vi kommer fram är det en rask promenad från nordsidan. Redan på ganska lång håll ser vi en fågel som svirrar runt i toppen på en al. En titt med kikaren och artbestämningen är klar. Vi håller oss på avstånd tills hela styrkan på tio personer sett fågeln. Horsstenskryss för mig, livskryss för en del och Upplandskryss för andra. Riktigt skoj. En fantastisk avslutning på denna utflykt med Värmdö Fågel Klubb. Välkommen nästa gång. Det blir troligen en utflykt på motsvarande sätt i vår.

Bergstajgasångare (Phylloscopus humei)

Artlista: Svenska Högarna/Horssten 181021, 61 arter

Knölsvan
Fiskmås
Havsörn
Tobisgrissla
Havstrut
Alfågel
Gråtrut
Kricka
Pilgrimsfalk
Dubbeltrast
Kungsfågel
Sjöorre
Bläsand
Gråsiska
Björktrast
Domherre
Talgoxe
Grönfink
Rödvingetrast
Blåmes
Rödhake
Gräsand
Bergfink
Ängspiplärka
Vinterhämpling
Koltrast
Sparvhök
Ejder
Storskrake
Stjärtmes
Småskrake
Bofink
Svartmes
Gransångare
Ärtsångare
Trädkrypare
Gärdsmyg
Sånglärka
Sidensvans
Dvärgbeckasin
Duvhök
Storskarv
Kråka
Ormvråk
Tornfalk
Grönsiska
Ringtrast
Sångsvan
Järnsparv
Gulsparv
Ringduva
Sävsparv
Jorduggla
Bergstaigasångare
Skrattmås
Storlom
Strömstare
Steglits
Knipa
Enkelbeckasin
Myrspov
Varfågel
Kaja
Taigasångare

 

4 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.