This post is also available in: Engelska
Svarthuvad trut – Ichthyaetus ichthyaetus
Svarthuvad trut – Ichthyaetus ichthyaetus
är en stor trut som häckar i kolonier vid sötvattensbiotoper i Asien och övervintrar vid kusterna av östra Medelhavsområdet, Arabiska halvön och Indien.
Svarthuvad trut är en stor trut, som med en längd på 58-65 cm och ett vingspann på 1.4-1.6 m nästan är lika stor som havstruten. Adulta fåglar i sommardräkt är omisskännliga, då ingen annan trut av denna storlek har helsvart huvud. I övrigt har den grå vingovansida och rygg, med mycket vitt på den i övrigt svarta vingspetsen, och vit undersida. Den har gula ben och röd näbb.
I alla andra dräkter har den en mörk mask bakom ögat som antyder den adulta svarta huvan. Den har en snabb dräktutveckling i jämförelse med många andra stora trutar och juvenilen anlägger en jämngrå rygg redan under första vintern. I denna dräkt uppvisar den även ett knivskarpt svart, ganska brett ändband på den vita stjärten. I andra vinterdräkt är även ovansidan av vingarna övervägande jämnt grå och det svarta stjärtbandet är nästan borta. Det tar fyra år innan den anlägger adult fjäderdräkt.
I Sverige har arten endast observerats vid fem tillfällen, första gången på Gotland i juli 2008 och den senaste i Holmsund maj 2019
Dess läte är ett djupt skrikande aargh.
inspelning av Albert Lastukhin from Xeno canto