This post is also available in: Engelska

Alpjärnsparv – Prunella collaris
är en stor järnsparv med en längd på 15-17,5 cm och en vikt på 25-35 gram. Den har ett grått huvud och grått bröst. Undersidan är strimmigt rödbrun och ovansidan svart, grå och brunstrimmig. Dess vingtäckare är svarta och i fräsch höstdräkt tydligt avgränsade av två vita vingband. I fräsch höstdräkt syns också den fint svart- och vitvattrade strupen där det vita oftast bara syns som en smal horisontell fläck när man ser fågeln frontalt. Den vassa näbben är svart med en gulorange näbbrot.

Sången är snabb och varierad. Den har även ett kraftigt lärklikt läte och ett trastlikt.

Alpjärnsparven förekommer lokalt i Europa och allra nordvästligaste Afrika och över stora delar av Asien. Den återfinns i högalpina miljöer, vanligtvis på 1800-3500 meters höjd och föredrar kalfjäll med stenblock och låga örter. Den är i huvudsak en stannfågel men gör förflyttningar i höjdled för att dra sig undan den värsta kylan och snön.

I Sverige har den påträffats tillfälligt 15 gånger till och med 2014, samtliga i Skåne, Blekinge, på Öland eller Gotland. Nu senast i juli 2019 på Gotland. Rivet har levererat alpjärnsparv tre gånger tidigare.

Den låter såhär
Inspelning av Jarek Matusiak från Xeno canto

Alpjärnsparv – Prunella collaris