This post is also available in: Engelska

Ejder – Somateria mollissima

Ejder – Somateria mollissima
är en fågel som tillhör underfamiljen Merginae. Den är en stor och tung dykand som mäter 60–70 cm. Ejdern har en karaktäristisk huvudprofil med kilformad näbb som är fjäderklädd på sidorna. Den adulta hanen (guding) i praktdräkt är kontrastrik, med svart hjässa, övergump och buk, blek näbbspets, ljusgrön nackfläck och är i övrigt vit, med rödrosa anstrykning på bröstet. Den adulta honan (åda) är året runt brunvattrad, från gråbrun till rödbrun eller sandfärgad beroende på underart och den har vitkantad mörk vingspegel. Ejdern har en komplicerad ruggningsstrategi varför den i eklipsdräkt har mycket skiftande dräkt i svart, brunt och vitt.
Ejdern häckar allmänt vid Sveriges havskuster. Den är bunden till kusterna och häckar där från söder till norr. Största beståndet finns i Stockholms skärgård.

Parbildning hos mollissima sker främst i oktober-november och i februari-april, och parbildningen på hösten består främst av tidigare par som återförenas. Hos arktiska underarter sker parbildning nästan enbart på våren och fleråriga parband verkar inte existera. Häckningen startar i början av april men de nordligaste populationerna börjar inte häckar förrän i mitten av juni. Under parbildningen och början av häckningen hörs hanarnas uppvaktningsrop.

Såhär låter den
inspelning av Terje Kolaas från Xeno-canto