This post is also available in: Engelska

Entita – Poecile palustris

Entita – Poecile palustris
är en liten mes som förekommer i palearktis och oftast är en stationär stannfåg Entitan placerades traditionellt i det stora messläktet Parus men detta släkte har delats upp i ett antal olika släkten och arten placerar idag i släktet Poecile.

Entitan är mycket lik talltitan och bestäms i fält bäst på lätet, ett kort, explosivt dubbelslag ”pitjä” eller ”pitchii” med betoning på andra stavelsen/tonen. Talltitan har istället ett nasalt ”zizi tää tää tää” med betoning på de tre sista stavelserna.

Övriga subtila morfologika skillnader är att entitans hätta är glansigt svart och talltitans matt men detta kan vara svårt att avgöra i fält. Entitan saknar också de ljusa partier på armpennorna som bildar ett ljust stråk på vingen när fågeln sitter. Statistiskt har talltitan en större svart haklapp under näbben än entitan, men vissa individer av entita kan ha en större haklapp. Entitan saknar vidare talltitans kraftiga nacke och stora huvud, och den vita kinden är jämnsmal medan talltitans blir bredare bakåt.

Den låter såhär
Inspelning av Timo Tschentscher från Xeno canto
Lätet är viktigt för artbestämningen.