This post is also available in: Engelska

Ökentrumpetare – Bucanetes githagineus

Ökentrumpetare – Bucanetes githagineus
är en liten tätting som tillhör familjen finkar som främst häckar i norra Afrika, Mellanöstern och Centralasien. Den beskrevs vetenskapligt av Martin Lichtenstein 1823 och IUCN kategoriserar den globala populationen som livskraftig även om den mycket lilla europeiska populationen är hotad.

Ökentrumpetare är en liten och långvingad fink. Den mäter 11,5–13 cm. Den har stort huvud, och kort, mycket grov näbb. Adult hane i sommardräkt har blekröd näbb, grått huvud och nacke, ljust brun framrygg. Bröst, buk, gump och stjärt är rosa, där stjärten har en mörka kant och mittparti. Hanar i vinterdräkt, honor och juveniler har dräkter som i stor utsträckning påminner om hanens häckningsdräkt fast mycket ljusare och kontrastlösare. Juvenilens färger är genomgående mer bruna i tonen. Trivialnamnet ökentrumpetare kommer av fågelns sång, en nasal och sträv, utdragen mekanisk summerton som påminner om en liten leksakstrumpet.

Den lever främst av små frön, skott och knoppar av gräs, och andra låga växter samt en del insekter och deras larver, mestadels gräshoppor.

Den låter såhär
Inspelning av Tero Linjama från Xeno canto