This post is also available in: Engelska

Antarktisk pälssäl – Arctocephalus gazella

Antarktisk pälssäl – Arctocephalus gazella
är en sälart i familjen öronsälar, och en av de åtta arter som utgör släktet Arctocephalus. Den förökar sig i kolonier på öar runt Antarktis, med cirka 95% av den globala populationen på ön Sydgeorgien. Med en vikt på 133 –204 kg är vuxna hanar fyra till fem gånger tyngre än honor. Hanar är även 1,5 gånger längre med en genomsnittligt längd av 180 cm och en maximallängd av 200 cm. Honor blir 120–140 cm långa och väger 22–51 kg. Pälsen på ovansidan är mörkt gråbrun till grå. Hanar har dessutom en svart man på halsen medan hjässan och bröstet har många synliga gråa och vita täckhår. Hos äldre hanar är nacke och axlar kraftigare på grund av väl utvecklade muskler och ett fettlager

Morrhårens färg ändrar sig under individens liv. De är först mörka eller blandad mörk och ljus. Äldre exemplar har bara ljusa morrhår. Hos äldre hanar har morrhåren en längd av 30–35 cm vilket är rekord bland sälar. Dessutom kännetecknas huvudet av synliga ljusa yttre öron.

Vid slutet av 1700-talet fanns det många miljoner antarktiska pälssälar. Sen började den stora säljakten. Bara under sommaren 1800/1801 dödades på Sydgeorgien 112 000 djur. När en ö var tömd fortsatte jakten på nästa ö. På Sydshetlandsöarna, som upptäcktes först 1819, tog det bara två år tills alla 400 000 pälssälar var slaktade. Ungefär 1830 betraktades arten som utdöd, men i avlägset belägna områden överlevde några individer. Vid början av 1900-talet fanns det en koloni på Sydgeorgien med några hundra individer. Efter skyddsåtgärder som förbjöd jakt har beståndet ökat på ön till cirka 1,6 miljoner sälar.