This post is also available in: Engelska

Backsvala – Riparia riparia

Backsvala  – Riparia riparia
är en kolonihäckande brungrå och vit svala som häckar över stora delar av norra halvklotet och som övervintrar i tropiska områden på södra halvklotet. Backsvalan är cirka 12–13 cm lång, har ett vingspann på mellan 27 och 29 cm och väger cirka 14 gram. Dess svarta platta näbb är proportionellt bred och kort, anpassade för att fånga små flygande insekter i flykten. Stjärtens sidopennor är korta, varför stjärten är grundare kluven än hos många andra svalor i dess häckningsområde. De bruna tårna och tarserna är nästan nakna. Ovansidan‚ och ett brett tydligt tvärband över bröstet är matt gråbruna, undersidan är vit‚ medan vingar och stjärt är svartbruna. Juvenilen har ljusare bräm på ovansidans fjädrar och en gråbeige haka till skillnad från de adultas vita.

Dess bruna ovansida, vita strupe och tydliga bröstband, tillsammans med dess litenhet skiljer den ifrån den ifrån de flesta svalarter i dess utbredningsområde, som hussvala (Delichon urbicum), klippsvala (Petrochelidon pyrrhonota) och andra arter inom släktet Riparia. I vinterkvarter kan den förväxlas med, framför allt sittande, större backsvala (R. cincta) som förekommer söder om Sahara, men i flykten skiljer den sig tydligt från backsvalan genom vita undre vingtäckare och helt okluven stjärt.

I Sverige häckar de oregelbundet med ganska allmänt över hela Sverige och de flyttar till sina övervintringsområden i tropiska Afrika under augusti och september. De anländer igen till Sverige under maj månad.

Den låter såhär
Inspelning av Marco Dragonetti från Xeno canto