This post is also available in: Engelska

Myrsnäppa – Calidris falcinellus

Myrsnäppa – Calidris falcinellus
är en vadarfågel som tillhör familjen snäppor. Myrsnäppan är något mindre än kärrsnäppan, har kortare ben och en grövre näbb som är rak med en skarp nedåtböjd krök på yttersta näbbspetsen. Adult fågel i häckningsdräkt är kraftigt mönstrad med mörkgrå och rödbrun ovansida och vit undersida. Bröstet är vitt med pilspetsformade mörka fläckar och den har två ljusa streck på hjässan och ljusa ögonbrynsstreck.

I vinterdräkt är den ljusgrå på ovansidan och vit undertill, som en kärrsnäppa i vinterdräkt, men behåller mönstret på huvudet. Ungfåglarnas ryggar liknar kärrsnäppans, men de vita sidorna och magen och det brunstreckade bröstet är kännemärken. Locklätet är en surrande vissling. Spellätet är ett surrande som oftast hörs på natten när fågeln flyger omkring över häckningsplatsen.

Myrsnäppan häckar på myrar och hedar i norr. Parningsleken sker oftast om natten då hanen utför spelflykt och spelläten ovanför häckningsplatsen. Boet är en fodrad fördjupning i marken. Lägger 3-4 ägg som båda föräldrar turas om att ruva i ca 3 veckor, då ungarna kläcks. Ungarna söker egen föda redan som mycket små.

Myrsnäppan övervintrar i östra Afrika. Den flyttar vanligtvis om natten i juli-september respektive månadsskiftet maj-juni. Under flytten bildar den ofta flockar tillsammans med t.ex. kärrsnäppor.

Den låter såhär
Inspelning av Tero Linjama från Xeno canto