This post is also available in: Engelska

Brokpetrell – Daption capense

Brokpetrell – Daption capense
är ensam art i sitt släkte Daption inom ordningen stormfåglar (Procellariiformes) och är en vanlig havsfågel i antarktiska oceanen.

Brokpetrellen är en medelstor medlem i familjen liror som har ett distinkt utseende med en svart och vitfärgad fjäderdräkt. Könen är lika. Den har ett helsvart huvud, hals och mantel. Buken och bröstet är vitt, undersidan av vingen är vit med svarta kanter, ovansidan av vingen och ryggen är spräckligt svartvita med två lite större vita runda fält och svarta vingspetsar. Ovansidan av stjärten och övergumpen är vita med svarta prickar och den har ett brett svart ändband på stjärten. Denna iögonfallande teckning är den ensam om inom sin familj. Den har svarta fötter och svart näbb.

Brokpetrellens föda består till 40% av kräftdjur som den fångar ute till havs, där krill är dess huvudföda. Den äter även fisk, bläckfisk och as. Den fångar sin föda genom att snappa från vattenytan, genom att dyka eller genom att filtrera havsvatten. De följer också fiskefartyg för att äta av fiskrens. Till havs uppträder den mycket aggressivt, både mot sina artfränder som andra.

Den låter såhär