This post is also available in: Engelska

Grönfläckig vitfjäril – Pontia daplidice

Grönfläckig vitfjäril – Pontia daplidice
är en fjärilsart i familjen vitfjärilar. Vingspannet varierar mellan 34 och 48 millimeter, på olika individer. Ovansidan hos hanen är vit med en gråsvart teckning på framvingens vingspets och en gråsvart fyrkantig fläck på framvingen. På bakvingen finns mycket ljust grå teckningar. Honans ovansida liknar hanens, men teckningarna på hennes bakvinge är mörkare grå och hon har ytterligare en mörkgrå fläck på framvingen. På undersidan är könen lika. Bakvingen är olivgrön med vita fläckar och framvingen vit med olivgröna fläckar längs ytterkanten och någon eller några få gråsvarta fläckar.

Värdväxter, de växter larven äter av och lever på, är arter i resedasläktet och olika kålväxter i bland annat blåsenapssläktet, travsläktet, vägsenapssläktet, skärvfrösläktet och senapssläktet. I Sverige är gulreseda den enda värdväxten.

Flygtiden, den period när fjärilen är fullvuxen, imago, infaller från tidig vår till hösten i flera generationer. I den nordliga delen av utbredningsområdet är generationerna färre och flygtiden börjar senare och slutar tidigare.