Mindre beckasinsnäppa – Limnodromus griseus – Short-billed dowitcher

Mindre beckasinsnäppa – Limnodromus griseus – Short-billed dowitcher
är en amerikansk flyttfågel i familjen snäppor inom ordningen vadarfåglar. Den häckar i tre olika områden i Kanada och Alaska. Vintertid flyttar den till södra USA och vidare till Sydamerika. Likt sin nära släkting och utseendemässigt mycket lika större beckasinsnäppan har den påträffats sällsynt i Europa, men med påtagligt färre fynd. Fågeln minskar i antal men den globala populationen anses ändå vara livskraftig.

Mindre beckasinsnäppan är mycket lik sin nära släkting större beckasinsnäppa och tidigare behandlades de som en och samma art. Båda arterna är generellt stora som enkelbeckasinen och ser ut som ett mellanting mellan beckasiner och myrspov med den mycket långa näbben, ögonbrynsstreck, grönfärgade förhållandevis långa ben och i flykten en smal vit kil på ryggen och vit bakkant på vingarna. Näbben har en typiskt relativt tjock och nerböjd spets. Typiskt är också beckasinsnäppornas sätt att födosöka på ett symaskinsliknande manér.

Storleksskillnanden mellan arterna är namnen till trots obetydliga. Den allra tydligaste skillnaderna dem emellan är lätena.

Den låter såhär!
Inspelning av okänd från Xeno canto