This post is also available in: EngelskaSpetsstjärtad petrell – Bulweria bulwerii

Spetsstjärtad petrell – Bulweria bulwerii
är en fågel i familjen liror inom ordningen stormfåglar. Spetsstjärtad petrell är en gracil petrell som mäter 25–29 cm, har ett vingspann på 67–73 cm och som har mycket långa och smala vingar och lång avsmalnande stjärt. Den har en gråbrun fjäderdräkt och upplevs nästan helmörk förutom de ljusare diagonala vingtäckarfälten.

Fågeln häckar i fågelkolonier på öar i Atlanten (Selvagensöarna, Porto Santo och Ilhas Desertas i Madeira; Teneriffa och utanför Lanzarote i Kanarieöarna; Cima och Razo i Kap Verde samt tillfälligt på Santa Maria i Azorerna, Indiska oceanen och Stilla havet (Johnstonatollen och nordvästra Hawaii).

Utanför häckningssäsongen lever den ett pelagiskt liv. Förutom vid häckningskolonierna är arten en mycket sällsynt gäst i övriga Europa, med några enstaka fynd från Frankrike, Spanien, Italien, Holland och Storbritannien. I juli 2015 hittades en individ som senare avled långt inåt landet i tyska Ellwangen i Baden-Württemberg.

Fågelns både vetenskapliga artnamn och släktesnamn hedrar James Bulwer (1794-1879), skotsk naturforskare verksam på Madeira 1825-1826.

Den låter såhär
Inspelning av James Bradley från Xeno canto