This post is also available in: Engelska

Långstjärtad ängstrupial – Leistes loyca

Långstjärtad ängstrupial – Leistes loyca
är en sydamerikansk fågel i familjen trupialer inom ordningen tättingar.

Långstjärtad ängstrupial är en 25-28 centimeter lång trupial med ganska lång stjärt och lång, spetsig näbb. Hanen är mestadels mörkbrun med svartaktiga streck. Bröst och strupe är lysande röda. I ansiktet nära näbbasen syns en vit fläck. Den har ett tydligt ögonbrynsstreck, vitt bakom ögat och rött framför. Honan är blekare än hanen med endast röd anstrykning på buken och ögonbrynsstrecket är beige.

Långstjärtad ängstrupial delas in i tre underarter:

  • Leistes loyca catamarcana – förekommer i nordvästra Argentina (Jujuy och Catamarca)
  • Leistes loyca loyca – förekommer från södra Chile och södra Argentina till Tierra del

Fuego

  • Leistes loyca falklandica – förekommer på Falklandsöarna

Vissa urskiljer även underarten obscurus med utbredning i centrala Argentina. Tidigare placerades den i släktet Sturnella, men DNA-studier visar att de rödbröstade sydamerikanska ängstrupialerna utgör en egen och rätt gammal utvecklingslinje, varför de lyfts ut till ett eget släkte, Leistes.

Långstjärtade ängstrupialer återfinns i öppna miljöer som gräsmarker där den födosöker på marken, mestadels efter ryggradslösa djur. Honan bygger ett bo av torrt gräs och placerar det på eller nära marken. För att undvika att predatorer upptäcker det går honan den sista sträckan till och från boet när hon lämnar och anländer. Hon lägger två kullar med två till fyra blåvita mörkfläckade ägg.

Den låter såhär
Inspelning av Rosendo Fraga från Xeno canto