This post is also available in: Engelska

Sydstormfågel – Fulmarus glacialoides

Sydstormfågel – Fulmarus glacialoides
är en kolonihäckande havsfågel som lever på södra halvklotet.[3] Tillsammans med stormfågel (F. glacialis) utgör den släktet Fulmarus inom familjen liror (Procellariidae) i ordningen stormfåglar (Procellariiformes). Sydstormfågel påminner ytligt om en liten kompakt trut men är inte alls nära besläktad med dessa. I jämförelse ser de tjurnackade och kort- och tjocknäbbade ut. Den är en ganska stor och kraftig petrell som är 45–51 centimeter lång, med ett vingspann på 110–120 centimeter och en medelvikt på ungefär 800 gram.

Den flyger genom att alternera mellan grunda vingslag och långa glid, och den har ofta huvudet riktat nedåt då den söker efter föda. Vingarna är proportionellt breda med lite rundade vingspetsar och i flykten hålls de stela utefter kroppen. Stjärten hålls också stelt ut från kroppen och är rundad i bakkanten.

Arten har ett stort globalt utbredningsområde och man uppskattar att den uppträder som häckfågel i ett område som sträcker sig 50,000–100,000 km².

Det finns häckningskolonier på ett flertal öar runt Antarktis som exempelvis på Sydsandwichöarna, Sydorkneyöarna, Sydshetlandsöarna, Bouvetön och Peter I:s ö. Den finns även ett flertal kolonier utefter den Antarktiska kusten.

Den låter såhör
Inspelning av Santiago Imberti från Xeno canto